Yksinhuoltajaisät hegemonisen maskuliinisuuden ja läsnä olevan isyyden ristipaineessa - Loppi, Taika (2025)
Tässä kandidaatintutkielmassa tarkastellaan, miten hegemoninen maskuliinisuus näkyy yksinhuoltajaisyydessä. Tutkielman teoreettinen viitekehys on hegemonisen maskuliinisuuden käsite, jota on täydennetty sukupuoliroolien käsitteellä analyysin helpottamiseksi. Tutkielma on toteutettu narratiivisena kirjallisuuskatsauksena ottaen inspiraatiota teoriaohjaavasta sisällönanalyysistä. Kirjallisuuskatsaukseen on valikoitunut kahdeksan tutkimusta, joista yksi on kotimainen väitöskirja ja loput kansainvälisiä tieteellisiä artikkeleita. Hegemonisen maskuliinisuuden näkyminen yksinhuoltajaisyydessä on tutkielmassa luokiteltu neljään ulottuvuuteen: taloudellisen pärjäämisen ja perhe-elämän vastakkainasettelu, ”äidin roolin” ottaminen, emotionaaliset tarpeet ja perheen ulkopuolisten asenteet. Selkeästi eniten hegemoninen maskuliinisuus näkyy yksinhuoltajaisien taloudellisen pärjäämisen ja perhe-elämän vastakkainasettelussa sekä niissä ristiriidoissa, joita kahden eri sukupuolta olevan vanhemman saappaisiin hyppääminen aiheuttaa. Kaikissa ulottuvuuksissa on kuitenkin huomattavissa isien vastustusta niitä odotuksia kohtaan, jotka hegemonisesta maskuliinisuudesta kumpuavat. Hegemoninen maskuliinisuus siis näyttäytyy yksinhuoltajaisien elämässä heidän omien sisäistettyjen toimintamallien lisäksi yhteiskunnan heihin kohdistamina oletuksina.