Häiriintyneen syömiskäyttäytymisen esiintyvyys suomalaisilla nais- ja miesurheilijoilla painosensitiivisissä lajeissa - Koski, Nora (2025)
Johdanto. Häiriintynyt syömiskäyttäytyminen ja syömishäiriöt ovat yleisiä huippu-urheilijoiden joukossa ja korostuvat erityisesti naisurheilijoilla, painoluokkalajeissa sekä lajeissa, joissa korostetaan hoikkaa ruumiinrakennetta. Häiriintynyt syömiskäyttäytyminen linkittyy usein matalaan energiansaatavuuteen ja siitä seuraavaan suhteelliseen energiavajeeseen urheilussa. Tämä on urheilijoiden oireyhtymä, joka vaikuttaa haitallisesti urheilijan terveyteen ja suorituskykyyn heikentäen palautumista ja harjoittelun tehokkuutta sekä altistaen loukkaantumisille, sairastumisille ja ylikuormitukselle. Tämän pro gradu -tutkielman tavoitteena on selvittää häiriintyneen syömiskäyttäytymisen yleisyyttä painosensitiivisissä urheilulajeissa. Lisäksi tutkielmassa tarkastellaan sukupuolten välisiä eroja häiriintyneen syömiskäyttäytymisen esiintyvyydessä, mahdollisia yhteyksiä kehonkoostumuksen ja häiriintyneen syömiskäyttäytymisen välillä sekä urheilijoiden laihdutushistorian yhteyttä häiriintyneeseen syömiskäyttäytymiseen.