Construction de la représentation de la mer Méditerranée dans l'ouvrage "Méditerranée : splendide, fragile, vivante" - Saarenpää, Siru (2024)
Tämän työn tavoitteena on tutkia, miten Välimerestä rakennetaan tietynlaista representaatiota teoksessa Méditerranée : splendide, fragile, vivante. Tämä tutkimus sijoittuu kielitieteen kentällä diskurssintutkimuksen alueelle. Teoriataustana, johon tutkimus pohjaa, on hyödynnetty diskurssianalyysia, diskurssin ja representaation käsitteitä sekä argumentaatiota. Tutkimus pyrkii vastaamaan seuraavaan kysymykseen: Miten representaatio Välimerestä rakentuu teoksessa? Korpuksena tutkimuksessa on käytetty teoksen esipuhetta, jota on analysoitu teoksen nimessä esiintyvien kolmen adjektiivin pohjalta: splendide, fragile ja vivante (upea, hauras, elävä). Millaisilla kielellisillä keinoilla esipuheessa pyritään muodostamaan representaatio Välimerestä? Analyysin perusteella korpuksessa on käytetty representaation muodostamiseen erilaisia argumentoinnin keinoja: teksti pyrkii vetoamaan sekä lukijan tunteisiin että järkeen, ja kirjoittajan antama kuva itsestään tukee tekstin sanomaa.