Koetun sosiaalisen ja sosioekonomisen aseman yhteydet mielenterveyteen nuoruudessa - Eklund, Dina (2024)
Tämän kandidaatintutkielman tavoitteena oli tarkastella koetun sosiaalisen ja sosioekonomisen aseman yhteyttä mielenterveyteen nuoruudessa. Lisäksi tarkasteltiin, millaisia mielenterveyden osa-alueita yhteyttä selvittävissä tutkimuksissa esiintyi. Koettu sosiaalinen asema viittaa yksilön subjektiiviseen käsitykseen omasta asemastaan yhteisöissään ja ihmissuhteissaan. Koettu sosioekonominen asema heijastaa arvioita nuoren ja hänen perheensä taloudellisesta tilanteesta ja sen vaikutuksista. Näiden asemien ja mielenterveyden välisen yhteyden tutkimus on painottunut aikuisväestöön ja vain harvat tutkimukset ovat tarkastelleet tätä yhteyttä nuoruudessa. Näillä asemilla voi olla huomattava vaikutus nuoren mielenterveyteen. Suuri osa mielenterveyden häiriöistä saa alkunsa juuri nuoruudessa, jolloin yksilön kehitys on piirteiltään erityisen herkkä ja muovautuva ympäristön vaikutuksille. Nuoruusiän mielenterveyden tutkiminen on siten tärkeää, sillä mielenterveyden häiriöiden ehkäiseminen ja psyykkisen hyvinvoinnin tukeminen voivat tuottaa pitkäkestoisia myönteisiä vaikutuksia yksilön elämään.