Sosiaalisen tuen yhteys ikääntyneiden liikuntamotivaatioon - Salpakoski, Selina (2024)
Tämä kandidaatintutkielma toteutettiin systemaattisena kirjallisuuskatsauksena ja sen tavoite oli selvittää, onko sosiaalisella tuella yhteys ikääntyneiden liikuntamotivaatioon tai liikuntaan motivoiviin tekijöihin. Tämän lisäksi selvitettiin, millainen sosiaalisen tuen tyyppi on yhteydessä ikääntyneiden liikuntamotivaatioon. Aihe on merkittävä niin yksilön kuin yhteiskunnan näkökulmasta, sillä liikunnalla on todettu olevan lukuisia positiivisia vaikutuksia ikääntyneiden terveydelle ja elämänlaadulle. Tutkielmassa ikääntyneet rajattiin 65-vuotiaisiin tai sitä vanhempiin. Liikuntamotivaation rajaus oli tutkittavien koettu tai arvioitu motivaatio liikkua. Sosiaalinen tuki rajattiin perheen, lähteisten, ystävien ja vertaisten tarjoamaan sosiaaliseen tukeen. Systemaattisen kirjallisuuskatsauksen tiedonhaku toteutettiin lokakuussa 2024 käyttämällä CINAHL (EBSCO) sekä SPORTDiscus tietokantoja. Tietokannoista valittuja tutkimuksia oli yhteensä kuusi kappaletta, joista neljä oli laadullisia tutkimuksia ja kaksi määrällistä poikkileikkaustutkimusta. Jokaisessa valitussa tutkimuksessa liikuntamotivaatiota, liikuntaan motivoivia tekijöitä ja kokemuksia sosiaalisesta tuesta arvioitiin tutkittavien itsearviointien perusteella. Menetelminä käytettiin joko kyselylomakkeita tai haastatteluita. Jokaisessa valitussa tutkimuksessa tutkittavat raportoivat sosiaalisen tuen vaikuttavan merkittävästi liikuntamotivaatioon tai liikuntaan motivoiviin tekijöihin. Sosiaalisen tuen mainittiin olevan myös syy, kannustin tai sitoutumiseen liittyvä tekijä liikunnassa. Erityisesti perheeltä, ystäviltä, vertaisilta tai kumppanilta saatu sosiaalinen tuki havaittiin olevan yhteydessä tutkittavien liikuntamotivaatioon. Osassa tutkimuksista myös tunnistettiin, että seurallinen, emotionaalinen tai informatiivinen sosiaalinen tuki oli yhteydessä tutkittavien liikuntamotivaatioon. Tulosten mukaan sosiaalinen tuki on yhteydessä liikuntamotivaatioon, mutta sen vaikutus ja merkitsevyys ovat yhä epäselviä. Tutkimusten tuloksien yleistettävyyteen tutkimusmenetelmien ja määritelmien väliset eroavaisuudet sekä tutkimusten suhteellisen pieni määrä. Tulevaisuudessa liikuntamotivaation luotettavaan tutkimiseen tarvitaankin standardoituja menetelmiä, kuten kyselylomakkeita. Ikääntyneiden liikuntamotivaation ja sosiaalisen tuen yhteyksiä olisi merkityksellistä tutkia tulevaisuudessa vielä lisää, sillä tutkielma osoittaa, että jonkin tason positiivinen yhteys on olemassa.