Itämailla jossakin : Toiseus, rasismi ja eksotismi 1920–1960-luvun suomalaisissa Afrikkaan ja Orienttiin sijoittuvissa iskelmäsanoituksissa - Hänninen, Harto (2025)
Tämän väitöstutkimuksen tavoitteena on selvittää suomenkielisen kevyen musiikin laulusanoitusten tapaa representoida vieraita kulttuureja, kansoja ja uskontoja suomalaisille populaarimusiikin kuluttajille. Erittelen tutkimuksessa 1920–1960-luvun suomalaisten Afrikkaan ja Orienttiin sijoittuvien iskelmäsanoitusten kolonialistisia keinoja, joilla etäisiä paikkoja ja ihmisryhmiä on esitelty kuulijoille, ja jäljitän stereotyyppisten ihmis- ja luontokuvausten alkuperää aikakauden lehtiartikkeleista ja kirjallisuudesta. Tutkimukseni lähtökohtina ovat jälkikoloniaaliset teoriat, feministinen tutkimus ja identiteettiteoriat, joiden avulla puretaan länsimaiden ylemmyydentuntoista tapaa katsoa Afrikkaa ja Orienttia. Keskeisiä teoreetikkoja tutkimuksessani ovat Edward W. Said, Stuart Hall, Gayatri Chakravorty Spivak, Homi Bhabha, Sara Ahmed, Reina Lewis ja Fatima Mernissi. Eksotismin erittelyssä hyödynnän Roger Célestinin ja Victor Segalenin hahmotelmia eksotismin olemuksesta. Tutkimusaineistoni kostuu 245 laulusta, joissa kuvaillaan Afrikkaa tai Orienttia ja niiden luontoa ja asukkaita. Laulutekstien rasismi on paikoitellen, erityisesti 1930-luvulla, tietoisen hyökkäävää ja pilkkaavaa, ja esimerkiksi n-sanaa on käytetty estoitta myös arvottavana terminä. Joukossa on kuitenkin myös tekstejä, joiden rasismi ja toiseuttaminen ovat kätketympiä ja vaikeammin tunnistettavia. Tutkimuksessani analysoin rasismin, toiseuttamisen ja eksotismin ilmenemismuotoja ja vertaan toisiinsa laulujen tapoja kuvata Afrikan, Lähi-idän ja Aasian asukkaita. Tutkimuksen tehtävä on auttaa tunnistamaan populaarikulttuurin toiseuttavat ja eriarvoistavat käytännöt ja antaa keinoja ja sanoja menneisyyden ilmiöiden käsittelyyn silloinkin, kun käsiteltävät asiat ovat epämiellyttäviä, ahdistavia ja epäoikeudenmukaisia. Tätä kautta tutkimus toivottavasti saavuttaa yhden keskeisimmistä tavoitteistaan eli tarjoaa työkaluja toiseuttavien stereotypioiden ja rasismin purkamiseen.