The role of oral skills teaching in EFL : a survey of Finnish upper secondary school and adult education teachers’ views and practices - Havia, Hanna (2024)
Tutkielman tarkoituksena oli selvittää lukion ja kansalaisopiston opettajien näkemyksiä ja käsityksiä suullisen kielitaidon opettamisesta. Aikuisopetusta on tutkittu verrattain vähän, varsinkin suullisen kielitaidon opettamisen osalta. Tutkielmassa tarkasteltiin sitä, kuinka paljon ja millä tavoilla suullista kielitaitoa opetetaan sekä vertaillaan ko. opettajaryhmien näkemyksiä. Lisäksi selvitettiin, miten opettajat antavat palautetta ja arvioivat oppilaiden suullista kielitaitoa. Kyseessä on kyselytutkimus ja vastauksia saatiin Suomen Englannin Opettajat ry:n Facebookin kautta sekä ottamalla sähköpostilla yhteyttä oppilaitoksiin ympäri Suomen. Vastaajia tutkimuksessa oli 59. Aineisto analysoitiin määrällisesti. Kaikki opettajat olivat yhtä mieltä suullisen kielitaidon opettamisen tärkeydestä, mutta tutkielmassa kävi ilmi, että todellisuudessa opettajat eivät kuitenkaan aktiivisesti opeta suullista kielitaitoa tai käytä aikaa tähän. Kokeneimmat opettajat käyttivät eniten englantia opetuksessaan. Lukion opettajat käyttivät teknologiaa monipuolisemmin opetuksessa, kun taas aikuisopetuksessa uutta teknologiaa käytettiin ääntämisen opettamiseen. Yllättäen lukio-opettajien keskuudessa suullista kielitaitoa arvioitiin vain vähän. Lisäkoulutus erilaisten suullisen kielitaidon arvioinnin tavoista voisi tutkielman perusteella tulla kyseeseen. Suurin osa opettajista antoi jatkuvaa palautetta suullisesta kielitaidosta, mutta on mahdollista, että tämä on tarkoittanut eri asioita eri opettajille. Kysely toteutettiin keväällä 2020 pandemian alkaessa. Jos kysely toistettaisiin nyt, olisi mielenkiintoista nähdä miten pandemia ja teknologian kehittyminen on neljässä vuodessa vaikuttanut suullisen kielitaidon opetukseen.