Kehitysvammaisten osallisuus vammaisuuden sosiaalisen mallin viitekehyksessä - Backman, Aino (2024)
Tämä kandidaatintutkielma on kuvaileva kirjallisuuskatsaus siitä, miten yhteiskunnan rakenteet ja asenteet vaikuttavat kehitysvammaisten osallisuuden rakentumiseen. Teoreettisena viitekehyksenä tutkielmassa toimii Michael Oliverin (1983) vammaisuuden sosiaalinen malli. Vammaisuuden sosiaalisen mallin perusajatuksena on se, että vammaisuus on yhteiskunnan rakenteiden seurausta, eikä johdu yksilön ominaisuuksista. Tutkielman aineistot koostuvat tieteellisistä julkaisuista, jotka käsittelevät kehitysvammaisten osallisuutta. Osallisuus on laaja käsite, joka tarkoittaa pääsyä osallistumaan yhteisön tärkeisiin prosesseihin, sekä mahdollisuutta vaikuttaa yhteiskunnassa. Osallisuuteen liittyvät myös mahdollisuus päättää omaa elämää koskevista asioista. Tutkimuksen keskeinen tulos on, että kehitysvammaisten osallisuus on muuta väestöä heikommalla tasolla. Tämä näkyi erityisesti kehitysvammaisten sosiaalisissa suhteissa, itsemääräämisoikeudessa ja tukiverkostoissa. Keskeinen havainto oli, että yhteiskunnan asenteet ja rakenteet vaikuttivat voimakkaasti siihen, miten kehitysvammaiset pääsivät toteuttamaan osallisuutta.