Koiran omistamisen yhteys fyysiseen aktiivisuuteen yli 60-vuotiailla - Suutarinen, Liina (2024)
Tässä kandidaatintutkielmassa on tarkoituksena selvittää, ovatko koiran omistaminen ja fyysinen aktiivisuus yhteydessä toisiinsa yli 60-vuotiailla. Kyseisestä aiheesta on jonkin verran aiempaa tutkimustietoa. Aiemmat tutkimukset ovat kuitenkin keskittyneet enemmän aikuis- ja keski-ikäiseen väestöön ikääntyneiden sijasta. Aiempien tutkimusten tulokset ovat tukeneet sitä, että koiran omistaminen ja fyysinen aktiivisuus ovat yhteydessä toisiinsa. Kuitenkin osassa tutkimuksista tulokset ovat olleet ristiriitaisia. Aihetta on tärkeää tutkia lisää, sillä lemmikin omistaminen voisi lisätä ikääntyneiden fyysistä aktiivisuutta ja vähentää paikallaan olemisen määrää ja liikkumattomuudesta aiheutuvia terveyshaittoja. Kirjallisuuskatsauksen tiedonhaku suoritettiin marraskuussa 2024. Kirjallisuuskatsauksessa hyödynnetyt tietokannat olivat CINAHL (EBSCO) sekä PubMed (Medline). Tutkielmaan valikoitui lopulta kuusi eri vertaisarvioitua alkuperäisjulkaisua. Viisi valituista tutkimuksista on poikkileikkaustutkimuksia ja yksi on pitkittäinen tapaus-verrokkitutkimus. Tutkittavat olivat iältään keskiarvollisesti yli 60-vuotiaita. Fyysisen aktiivisuuden mittaamiseen käytettiin useimmissa tutkimuksista kiihtyvyysanturia. Lisäksi fyysisen aktiivisuuden arviointiin käytettiin erilaisia haastatteluja sekä kyselyitä. Kaikissa valituissa alkuperäisjulkaisuissa käsiteltiin koiran omistamisen ja fyysisen aktiivisuuden yhteyttä. Viidessä tutkimuksessa löydettiin tilastollisesti merkitsevä yhteys koiran omistamisen ja fyysisen aktiivisuuden välillä. Koiran omistamisen havaittiin olevan yhteydessä suurempaan fyysiseen aktiivisuuteen verrattuna ei-koiranomistajiin. Suurempi fyysinen aktiivisuus havaittiin esimerkiksi askelmäärien perusteella. Kahdessa tutkimuksista todettiin myös, että koiran omistajat saavuttavat liikuntasuositukset todennäköisemmin kuin ei-koiranomistajat. Yhdessä tutkimuksista kuitenkin todettiin, että koiran omistaminen ei ole yhteydessä suurempaan fyysiseen aktiivisuuteen. Samassa tutkimuksessa koiran omistajilla todettiin myös olevan merkitsevästi alhaisempi energiankulutus. Tulosten perusteella voidaan siis todeta, että fyysinen aktiivisuus on yhteydessä yli 60- vuotiaiden fyysiseen aktiivisuuteen. Kuitenkin joidenkin tutkimustulosten ristiriitaisuuteen on syytä kiinnittää huomiota ja arvioida aihetta kriittisesti.