Homoviruksesta tavallisten ihmisten taudiksi : aids-diskurssit suomalaisessa iltapäivälehdistössä 1983–89 - Tuukkanen, Maarit (2024)
Tutkimus tarkastelee HI-virukseen ja aidsiin liittyvää uutisointia Suomen suurimmissa iltapäivälehdissä, Ilta-Sanomissa ja Iltalehdessä, vuosina 1983–1989. Tutkimus kuvaa, miten aids-diskurssit muotoutuivat Suomessa, ja miten ne vaikuttivat yleiseen käsitykseen sairaudesta. Ensimmäisten tapausten raportointi loi leimaavan mielikuvan: tauti yhdistettiin homoseksuaalisuuteen, ja lehdistö käytti termejä kuten ”homotauti”. Tämä vahvisti käsitystä aidsista moraalisena ilmiönä, jossa tietyt ihmisryhmät nähtiin ”syyllisinä” ja toiset ”syyttöminä” tartunnan saaneina. Taudin saaneet olivat myös sensaationhakuisen uutisoinnin kohteena, erityisesti kun julkisuuden henkilö Rock Hudson sai diagnoosin.