Osakeyhtiölain vastainen varojenjako ja tilintarkastajan vastuu - Koskela, Nelli (2025)
Tässä pro gradu -tutkielmassa tarkastellaan tilintarkastajan vastuuta osakeyhtiölain vastaisessa varojenjaossa. Tavoitteena on selvittää, mikä rooli tilintarkastajalla on osakeyhtiön varojenjaossa, ja mitä mahdollisia seuraamuksia laittomasta varojenjaosta voi seurata. Tarkoituksena on myös selvittää, missä valossa tämänhetkinen vastuun määrä nähdään tilintarkastajien kohdalla. Tutkimus on toteutettu kvalitatiivisella tutkimusmenetelmällä. Aineisto on kerätty haastattelematta viittä HT- tai KHT-tilintarkastajaa. Haastattelut on toteutettu marraskuussa 2024. Aineisto on analysoitu teemoittelun avulla. Tulokset osoittavat, että tilintarkastajan vastuun perusta osakeyhtiölain vastaisessa varojenjaossa rajautuu tilintarkastuskertomukseen. Se on ainoa keino, jolla tilintarkastaja voi reagoida laittomaan varojenjakoon. Tärkeää on suorittaa tilintarkastus ISA-standardien ja hyvän tilintarkastustavan mukaisesti, sekä dokumentoida ja raportoida niiden pohjalta. Riskejä voidaan karttaa tunnistamalla lähipiiri, lähipiiritapahtumat ja tehdä arvio niistä, tunnistamalla asiakas sekä muodostaa yleinen käsitys yhtiöstä ja sen toiminnasta. Tulokset osoittavat lisäksi, että tilintarkastajien vastuu nähdään liian suurena. Laittoman varojenjaon osalta, tilintarkastaja ei ole ollut osallisena tähän toimeen. Sen vuoksi tilintarkastajille annettavat tuomiot nähdään tuloksissa kohtuuttomana. Tilintarkastajien valvonta on tiukentunut, mikä tuo entisestään painetta suorittaa työ vaatimusten mukaisesti.